Stanoviska Unie advokátů

30 Pro 2022

K souběhu spotřebitelského sporu a stížnosti proti advokátovi

K absurditám dnešní doby patří, že advokát je vůči svému klientovi dodavatelem a klient požívá ochrany spotřebitele ohledně služeb, advokátem mu poskytnutých, jako kdyby klientovi byly dodány housky na krámu. Najednou už neplatí obvyklý bonmot, že když se sejdou dva právníci, vyprodukují tři právní názory! Najednou jsou advokáti ti, kteří mají přímo povinnost mít křišťálovou kouli, ze které odhadnou právní názor soudu a jednání protistrany, ba i důkazy, o kterých neměl ani on ani jeho klient vůbec žádnou potuchu a které se objevily až v průběhu řízení. Prostě advokát odpovídá za to, že těsto vykyne, pec je nahřátá správně, rohlíky jsou dostatečně křupavé a spor dopadne tak, jak si klient přeje.
20 Lis 2022

Kolik stojí Komora?

O České advokátní komoře hovoří někdy její představitelé jako o "Ministerstvu advokacie". Jindy, samozřejmě, to je pouhopouhý spolek, vlastně takoví skoro baráčníci. Když se to hodí, tak je Česká advokátní komora také vykonavatelem veřejné moci (což je samozřejmě pravda). Podle názoru Unie advokátů, z.s. je Česká advokátní komora především obrovský administrativní moloch, jejíž manažerské procesy neodpovídají jednadvacátému století a kde náklady násobně převyšují míru užitku, který z ní její (povinní) členové mají.
12 Lis 2022

Privatizace představenstva České advokátní komory?

Jak vyplývá z veřejného Obchodního rejstříku a informací, uvedených ve sbírce listin, dochází k fúzi advokátních kanceláří Trojan, Doleček a partneři, advokátní kancelář s.r.o. s Advokátní kanceláří Brož & Sokol & Novák s.r.o.
28 Říj 2022

Starci mezi námi

Stanovisko Unie advokátů, z.s. k politice ČAK ve věci odpouštění příspěvků do ČAK.
24 Říj 2022

Rozhodnutí odvolacího kárného senátu již podruhé zrušeno

Již podruhé se musel Městský soud v Praze vypořádávat s vadným rozhodnutím odvolacího kárného senátu České advokátní komory ohledně "excesivního" vyjádření advokátky Z.C. na sociálních sítích ohledně věci, která naprosto nesouvisela s výkonem advokacie. Stalo se tak rozhodnutím 18 Ad 8/2022 ze dne 24. 10. 2022.