Dosavadní stanovisko představenstva ČAK k nemožnosti konání sněmu ČAK on-line formou se ukázalo jako zjevně neúnosné

V minulých týdnech jsme byli svědkem opakovaných vyjádření jak členů představenstva, tak s představenstvem „spřátelených“ advokátů, ze kterých vyplývalo, že uspořádání sněmu ČAK on-line formou je zhola nemožné a neproveditelné. Advokátka a senátorka Mgr. Adéla Šípová, která se pokusila vytvořit svým návrhem zákonné podmínky pro takovouto možnost, byla představenstvem ČAK dehonestována způsobem, který dle názoru Unie advokátů, z.s. přesáhl hranice advokátské kolegiality a elementárního slušného chování. To vše se odehrávalo na pozadí skutečnosti, že na Slovensku je připraveno konání sněmu Slovenské advokátní komory on-line, a to včetně výlučně on-line hlasování.

Tento názor se ukázal jako zjevně neudržitelný a představenstvo začíná obracet. Ze zápisu se jeví, že o on-line sněmu, nebo alespoň sněmu konaném paralelně na více místech (Praha, Brno, Ostrava - proč ne také Plzeň a Ústí nad Labem???) se začíná uvažovat, stejně jako o dalších možnostech hlasování. I když dlužno říci, že „scannování hlasovacích lístků“ působí poněkud směšně. Unie advokátů, z.s. vznáší dotaz: proč nelze prostě převzít systém, vytvořený Slovenskou advokátní komorou?

Níže jsou uvedeny body ze zápisu z představenstva, které se k uvedené problematice vztahují.

****************************

Zápis z 38. schůze představenstva České advokátní komory (ČAK nebo Komora), která se konala dne 10 – 11. května 2021 v zasedací síni ČAK, Národní 16, Praha 1

************************

K bodu 11a: Tajemník podal zprávu o stavu jednání o obsahu smlouvy, jež bude uzavřena s vybraným dodavatelem architektonického zpracování interiéru paláce Dunaj s tím, že technické otázky byly vyjasněny a smlouva je fakticky připravena k podpisu.

6) Sněm 2021

6a) Poptávka analýzy konání sněmu on-line (JUDr. Maisner)

S ohledem na plánovaný program Sněmu a teoretickou možnost výše zmíněné (kontrola zápisu K bodu 5b) zákonné úpravy umožňující oddělení voleb do orgánů ČAK od sněmu výlučně z důvodu pandemických opatření, představenstvo po obsáhlé diskusi ukládá JUDr. Maisnerovi, aby oslovil odborníky z oboru kybernetiky a kybernetické bezpečnosti k technické proveditelnosti konání on-line samostatných voleb, případně on-line sněmu, s důrazem na bezpečnost zajištění přímých a tajných voleb a odhadu finančních nákladů, s přihlédnutím k materiálům, které má představenstvo k dispozici.

6c) Informace o předběžných reálných odhadech nákladů na organizaci streamování jednacího pořadu 8. Sněmu ČAK

Představenstvo se seznámilo s odhadovanými náklady streamování jednacího pořadu sněmu s tím, že ukládá organizačnímu štábu sněmu, aby byla dále upřesněna nabídka s různými  variantami počtu sledujících s tím, že konečné rozhodnutí ve věci streamování sněmu bude  přijato na červnovém zasedání představenstva.

6d) Informace o předběžných reálných odhadech nákladů na pořádání 8. Sněmu ČAK v prosinci 2021 v Praze, Brně a Ostravě

Představenstvo vzalo na vědomí informaci o předběžných odhadech nákladů Sněmu pořádaných souběžně na třech místech.

6e) Informace o případné alternativní nabídce na scanování + sčítání hlasovacích lístků na 8. Sněmu ČAK

Představenstvo vzalo na vědomí jedinou alternativní nabídku, když žádná další z oslovených firem o spolupráci neprojevila zájem. Nabídka společnosti Konica Minolta se tak jeví jako  nejvýhodnější.

6f) Jednání na Ministerstvu spravedlnosti – návrh úpravy náhradních voleb orgánů ČAK

Předseda a tajemník jednali 20. dubna na MSp s ministryní Mgr. Benešovou a náměstkem Mgr. Fraňkem, jimž předložili návrh legislativní úpravy umožňující provedení případných náhradních voleb do orgánů ČAK na základě náhradního volebního řádu, který by bylo  oprávněno schválit představenstvo v případě, že by konání řádného sněmu České advokátní komory v roce 2021 bylo znemožněno v důsledku pandemie nemoci COVID-19 a s tím  spojených mimořádných opatření. Tajemníkovi a LO se ukládá připravit materiál k vyhodnocení možnosti pořádání takových voleb.

8) IT (JUDr. Maisner, Mgr. Mika)

8a) Koncepce digitálního tržiště

JUDr. Maisner předložil koncepci digitálního tržiště nabídek na právní zastoupení. Po komentáři k danému materiálu JUDr. Němec uvádí, že za zásadní považuje otázku financování projektu a případnou odpovědnost za škodu. JUDr. Žižlavský je názoru, že projekt tohoto rozsahu má své finanční a odpovědnostní aspekty a je otázkou, zda mají advokáti vůli prostřednictvím ČAK nějaký systém elektronického tržiště provozovat. Otázka, zda ano či ne, by měla být zodpovězena na širším fóru advokátů, neboť o jejich prostředky jde, a podle něj přísluší zodpovězení této otázky sněmu. Představenstvo bere koncepci na vědomí s tím, že sněmu bude předložena otázka, zda k vytvoření digitálního tržiště zásadně přistoupit  či nikoli.

8b) Návrh na koncepci digitalizace agend ČAK

K uvedenému byla vedena rozprava v rámci části 6 Sněm s tím, že o konkrétním návrhu usnesení sněmu bude hlasováno na červnovém zasedání představenstva.