Stanovisko Unie advokátů, z.s. k přípravě elektronických voleb do orgánů České advokátní komory

Dne 2. 10. 2020 vydalo představenstvo ČAK 29. číslo „Rychlých zpráv z představenstva“, kde pod bodem č. 10 bylo uvedeno:

10. PŘÍPRAVA MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE PŘEDSTAVENSTVA ČAK
A ANALÝZA MOŽNOSTI ELEKTRONICKÝCH VOLEB

V rámci diskuse, která proběhla ve dnech 25. až 30. září 2020, členové představenstva projednávali připravovaný program mimořádné schůze, jež by se měla zabývat strategickými tématy týkajícími se advokacie, jako například konání sněmu ČAK v roce 2021 v návaznosti na současný krizový stav související s pandemií onemocnění Covid-19. V této souvislosti zadal předseda představenstva ČAK JUDr. Vladimír Jirousek vedoucímu IT manažerovi Josefu Fialovi zpracování analýzy tzv „mnichovského“ systému elektronických voleb do orgánů advokátní samosprávy.

JUDr. Vladimír Jirousek, předseda ČAK
Odbor vnějších vztahů ČAK

Unie advokátů s potěšením bere na vědomí, že Česká advokátní komora si je vědoma nebezpečí, na které ji Unie advokátů upozornila svým dopisem ze dne 21. 9. 2020 a ve smyslu výzvy Unie advokátů se začíná zabývat problematikou elektronických voleb v rámci přípravy sněmu ČAK, který má proběhnout v září 2021. Doufejme, že nám představenstvo ČAK také sdělí, co je míněno „mnichovským“ systémem elektronických voleb, neboť tento název, který v českých dějinách bývá spojován s úslovím „o nás bez nás“, vzbuzuje alespoň v Unii advokátů negativní konotace a obavy.

Unie advokátů, z.s.